Cultuurcentrum de Meent

Cultuurcentrum de Meent

Cultuurcentrum de Meent

Locatie: Beersel
Jaar: 2016

Omschrijving:
Cultuurcentrum de Meent in Alsemberg is een baken voor de Nederlandstalige cultuur in het Pajottenland. Het is gesitueerd aan de rand van het dorpscentrum vlakbij Huis Lambiek, het voetbalveld van KSV Alsemberg en het verdichte weefsel van een woonwijk. De cultuurtempel met toneeltoren werd gebouwd in 1980 en uitgebreid in 1994 met een ruime foyer rondom dienstruimtes en een bar. Hierop werd een bibliotheek toegevoegd. Nu wordt de accommodatie aangepast aan de huidige eisen voor toegankelijkheid, veiligheid, comfort, duurzaamheid en bruikbaarheid.

De inkom van het cultuurcentrum wordt uitnodigend en leesbaar. Een cirkelvormig volume, centraal geplaatst, neemt een sleutelrol in als infozuil en kinderhoek. De capaciteit van de bar in de foyer wordt uitgebreid om een zaalpubliek van 400 personen te kunnen opvangen tijdens en na de voorstelling. Deze bar vormt een verticale as waarop vestiaire, berging en sanitaire voorzieningen op aansluiten.

De aanpassingen aan de inkom gaan hand in hand met de uitbreiding met een café voor 60 personen, georiënterd op het zuiden en het mooie landschap. Deze annex is opgebouwd uit 7 aan elkaar geschakelde  zeecontainers.

Aangezien de bibliotheek kampt met plaatsgebrek wordt er een bijkomend archief gerealiseerd. Dit bestaat tevens uit een aaneenschakeling van zeecontainers die verzonken in het plein voor de inkom liggen.